2013. április 7., vasárnap

Savak, savas kémhatások




Savak, savas kémhatások

Hétköznapi értelemben azokat a vegyületeket nevezzük savnak, melyek a vízmolekuláknak protont adnak át, ezáltal a vizes oldat kémhatását savasabbá teszik, a pH-t csökkentik.

A kémiában Bronsted-féle savnak nevezik azokat a molekulákat és ionokat, melyek protont (H+ iont) adnak át egy másik molekulának vagy ionnak, az úgynevezett a bázisnak.

Lewis-féle savaknak azokat a részecskéket nevezik, melyek elektronpárt vesznek fel.

Kémiai értelemben egy anyag nem önmagában, hanem a konkrét kémiai folyamatra nézve sav vagy bázis. Így például a közismert Bronsted-féle sav, az ecetsav is viselkedhet bázisként, ha egy erősebb savval, például kénsavval reagál. Ekkor a kénsav ad le protont, az ecetsav pedig protont vesz fel, tehát bázisként viselkedik. Konkrét folyamat említése nélkül az általános sav és bázis szó az anyagok jellemző – általában vízzel szembeni – viselkedésére utal.


A savak természetesen nem mind egyformák. A sósav „erősebb" az ecetsavnál, és a kénsav a citromsavnál. Ennek oka, hogy az erős savakban valamennyi molekulából hidrogénion válik le, vagyis teljes mértékben szétesnek (disszociálnak). A gyenge savakban viszont a molekuláknak csak egy részéből válik le a hidrogénion, tehát az oldatukban kevesebb lesz a hidrogénionok száma, mint az ugyanolyan töménységű erős savak oldatában.





Sósav



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése